Stránky základní školy

Aktuality - 2023/2024

Podzim v MŠ

Kdo bez štětce a bez barev obarví nám pestře les?

Ano, je to podzim, který je v plném proudu. Děti poznávají krásy podzimu, tvoří, objevují, povídají si, co děláme na podzim, jak to venku vypadá, co roste na podzim, jak se oblékáme, když jdeme ven.  Rozvíjí si jemnou motoriku při výtvarných a pracovních činostech. Do fotogalerie budeme postupně přidávat fotky z tohoto krásného barevného období.

Zobrazit celý článek

Ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina, to je zdraví, to je síla. Kdo jí mrkev, ředkvičky, bude zdravý celičký.

Zobrazit celý článek

Divadlo Kejkle

S pohádkou Kometa je popleta přijela za dětmi ve středu 27.9.2023 paní Klímová z divadla Kejkle. Na děti čekalo zábavné představení, na kterém si zatancovaly na vesmírném mejdanu, zacvičily a podívaly se na planetu Zemi, kterou společně uklidily. Naše pozvání přijaly i děti z 1.třídy a z MŠ ve Vážanech. 

Zobrazit celý článek

Malí zahradníci

Děti v naší mateřské škole si za pomoci rodičů a p.učitelek vytvořily začátkem jara vyvýšené záhonky, ve kterých pěstují rajčata a různé bylinky, o které se průběžně starají - zalévají, pomáhají s pletím a úpravou záhonků. Dnes jsme s dětmi sklízeli meduňku a levanduli, kterou si nasušíme na zimu. 

Zobrazit celý článek

Jablíčkové dny

Začínají podzimní dny a k podzimu neodmyslitelně patří jablka, tak jsme tento týden věnovali právě jim. Děti se naučily nová říkadla a písničky, prolézaly tunelem jako červík v jablíčku, plnily úkoly, třídily, porovnávaly, počítaly, ochutnávaly, jablíčko si i namalovaly, ale největší úspěch měla příprava křížal. Na velké soustředění dětí při krájení se můžete podívat ve fotogalerii.

Zobrazit celý článek

Adaptace dětí v Beruškách

Vstup do mateřské školy je pro děti významnou událostí. Některé byly doposud zvyklé jen na rodiče nebo sourozence, mohou být ostýchavé v novém prostředí, v kolektivu neznámých dětí a lidí. Některé dítě pláče, některé se začlení do skupiny bez větších problémů. Někdy nastane krize až po několika dnech v mateřské škole. Adaptaci na MŠ ovlivňuje hodně faktorů, např. zralost dítěte, přístup rodiny, přístup učitelek. Každé dítě se projevuje jiným způsobem - je jedinečné! Jak zatím děti v Beruškách adaptaci zvládají, se můžete podívat ve fotogalerii.

Zobrazit celý článek

Ovocné a zeleninové dny

Téma ovocné a zeleninové dny je u dětí vždy velmi oblíbené. Tento týden jsme věnovali bramborám. Děti třídily podle velikosti, počítaly, procvičovaly pojmy - více, méně, stejně, malovaly a učily se říkadlo o bramboře.  Hodně dětí doma pomáhalo se sběrem brambor, na vycházkách jsme mohli pozorovat traktory, které byly naloženy úrodou z místních polí a tak se děti seznamovaly nejen s tím, kde brambory rostou, jak se sklízí, ale i co z nich vaříme. Konec týdne jsme završily ochutnávkou bramboráků, na jejichž přípravě se děti samy podílely :-). 
 

Zobrazit celý článek

První dny v MŠ

Dobré ráno, dobrý den, máme tu náš první týden! Ve školce je nám skvěle, pořád se tu něco děje, všichni se tu máme rádi a jsme spolu kamarádi.

Jak děti zvládly první dny v mateřské škole se můžete podívat ve fotogalerii. 

Zobrazit celý článek