Stránky základní školy

Aktuality - 2022/2023

Rozloučení se školním rokem

V úterý 27.6.2023 proběhlo na školní zahradě tradiční "Rozloučení se školním rokem", na kterém byli naši předškoláci povýšeni do řad školáků, prvňáčci pasováni do řad čtenářů a rozloučili jsme se i s našimi čtvrťáky, kteří po prázdninách odchází do Vyškova. Rozlučku naši předškoláci zahájili promenádou a tanečkem, zvládli se představit a povědět něco málo o sobě, splnili slib a na závěr si společně zazpívali. Prvňáčci ukázali, že se naučili za rok krásně číst a na jejich rodiče čekalo překvapení a to - Diplom za přežití 1. třídy svého dítěte. Čtvrťáci zaujali přednesem vlastních básní. Pan starosta Josef Molitoris s panem starostou z Vážan Břetislavem Usnulem ocenili děti za příspěvek do ručně malované cyklomapy Vyškova a okolí.  Pro návštěvníky bylo připravené výborné pohoštění, o které se postaraly naše paní kuchařky - a tímto jim ještě jednou moc děkujeme.

Rodičům i dětem děkujeme za krásné a originální dárky a všem přejeme pohodové prázdniny.

Zobrazit celý článek

ROZLOUČENÍ SE ŠKOLNÍM ROKEM 2022-2023

SRDEČNĚ VÁS ZVEME
V ÚTERÝ 27. 6. 2023
V 15. 30 HODIN

NA ZAHRADNÍ SLAVNOST, PŘI
KTERÉ SE ROZLOUČÍME SE
ČTVRŤÁKY, PASUJEME
PRVŇÁKY NA ČTENÁŘE A
PŘEDŠKOLÁKY NA ŠKOLÁKY.

KOLEKTIV ZŠ A MŠ MORAVSKÉ PRUSY

Zobrazit celý článek

Hasiči v MŠ

Dobrý den, dobrý den, dneska máme HASIČSKÝ DEN!

To si říkaly děti v naší mateřské škole dnes dopoledne. Během mžiku se pak ve dveřích objevili čtyři statní hasiči místního dobrovolného sboru. Děti utichly a se zaujetím poslouchaly, co všechno hasič dělá. Dozvěděly se, že hasiči nejen hasí oheň, ale také pomáhají při autonehodách nebo živelných katastrofách. Popovídali jsme si i o bezpečnosti a co dělat v krizových situacích. Následně jsme se přesunuli na školní zahradu, kde si děti vyzkoušely stříkání z hadice a prohlédly si hasičské auto. V hasičském autě bylo spoustu zajímavých věcí. Svítilny, pásky, hasící přístroje a batůžek s lékárnickou výbavou. Nakonec jsme si vyzkoušeli hasičské helmy, nejen děti, ale i paní učitelky. Hasiči nám  na rozloučenou pustili majáky a sirény.

Děkujeme SDH Moravské Prusy, konkrétně Davidu Kupkovi, Jirkovi Řezníkovi, Tomáši Rudolfovi a Matěji Burešovi. Jsme rádi, že jste si na nás udělali čas. A příště zas! 

Zobrazit celý článek

Tablo předškoláků

Tablo našich budoucích školáků je umístěno v mezipatře školy. 

Zobrazit celý článek

První pomoc v MŠ

V úterý 6.6.2023 nás v mateřské škole navštívila paní učitelka z Gymnázia a SOŠZE ve Vyškově s budoucími sestřičkami Kamilou Dostálkovou, Anetou Kalábkovou a Ludmilou Krasanovou. Děti se učily, jak se zachovat v situacích ohrožujících život a při zranění. Pomocí stetoskopu si poslechly, jak ťuká srdíčko, ošetřily si medvídka, vyzkoušely si resuscitaci, poskytly první pomoc v modelových situacích. Jak uvidíte na fotkách, děti si aktivity užily a už se těší na další návštěvu. Tímto paní učitelce a studentkám děkujeme za čas, který si na nás udělaly.     

Zobrazit celý článek

Svátek dětí

Dnešní svátek dětí jsme oslavili v indiánském duchu.

BUĎ ZDRÁV PŘÍTELI!

Rudé tváře z prérie za Oranžovou skálou zdraví všechny bledé tváře - buďte zdrávi! Dnešním dnem se všichni malí človíčkové stali našimi indiánskými sestrami a bratry. K jejich významnému dni si Rudé sestry připravily spoustu zkoušek zdatnosti, odvážnosti, rychlosti, trpělivosti i síly! Malí človíčkové se seznámili s rudými tvářemi, vytvořili kmeny Apačů a Siuxů, zdolali válečnou stezku, naučili se jezdit na koni, tančili okolo ohně a dokonce ulovili rybu k obědu. Po odvážných činech, které vykonali, dostali zaslouženou odměnu.

Děkujeme našim ohnivým bratrům - Hasičům, za půjčení ohně k tanci.

HOWGH!

Vaše Rudé sestry:

Usměvavá Vlčice

Moudrá Hvězda

Tančící Srna

Divoká Orlice

Zobrazit celý článek

Jarní procházka

Víkendový úkol pro Berušky

Maminko a tatínku, vyfoť si úkoly na "Jarní procházku". Budeme rády za fotodokumentaci :-).

Zobrazit celý článek

Výlet do Pevnosti poznání

V úterý 23.5.2023 jsme se s dětmi vypravili autobusem do Olomouce, kde jsme navštívili Pevnost poznání. Po svačině jsme se rozdělili na dvě skupiny. Mladší děti šly na program "U vodníků na rybníku". Vydaly se pod hladinu rybníka prozkoumat vodníkovo království pěkně zblízka. Děti se dozvěděly to nejzajímavější ze života ryb, naučily se rozeznávat základní druhy, které se u nás vyskytují, zjistily, jak se ryby pohybují, jak dýchají...dále následoval kreativní program, kdy si děti vyrobily pohyblivou rybu.

Děti ze třídy Motýlků šly na program "Jak hustá je duha". Jak vzniká duha, má někde začátek a konec a kolik má vlastně barev? O tom všem si děti povídaly, míchaly cukerné roztoky, které následně barvily do odstínů duhy a poté si vlastní duhu vytvořily ve zkumavkách. Dále na ně čekal kreativní program. Pomocí šablony si vyrobily a ozdobily papírové brýle a vyzkoušely si, jak se rozkládá světlo. 

Počasí nám přálo, unavení, ale spokojení jsme se vrátili do mateřské školy a určitě do Pevnosti poznání ještě někdy zavítáme.

Zobrazit celý článek